RSS
sweetlilly kitchen. Powered by Blogger.

KEK SPAN COKLAT

Posted by : NiNa bAKE hOUSE

Salam.. Hari ni haku nak tunjuk cara2 nak buat kek span coklat versiku.. sekadar berkongsi.. sebab haku tau masih ramai di luar sana yang agak "gagal" buat kek ni.. dan sebab terbesar haku nak kongsi ni pun..................... di sebabkan den dah tak larat nak balas sms rakan2 yang asyik tanya cam ne nak bakar kek?, suhu berapa?, nak masuk apa dulu?.. nak putar cam ne? adoi.... bukan kedekut.. tapi mati OoOoo tak sampai seminggu haku dah top up lagi.. bukan seorang yang b'tanya.. dalam sehari kekadang sampai 5 atau 6 orang.. bayangkan la haku kene jawab setiap sms tu.. sian kat haku.. dah la tak keje, tapi tiap minggu top up kredit handphone.. ngeh..ngeh.ngeh... sebaiknya, kalau nak tanya apa2 tentang baking membaking ni ada la baiknya jikalau kawan2 Email je.. Ha.. lagi panjang lebar haku jawab.. Apa yang haku tau haku jawab la ye... ok tuan-tuan dan puan-puan.. bahan2nya ialah.....

KEK SPAN COKLAT 

bahan-bahan:
5 biji telur gred b
170gm gula kaster
1 camt ovalette - kalau tak de pun tak pe..
100gm tepung gandum
1tsp baking powder - kalau tak de pun tak pe.. kek tetap jadi..
40gm serbuk koko
70gm minyak jagung atau minyak masak atau butter yg di cairkan

Cara membuatnya: dalam satu adunan, telur, gula dan ovalette di putar hingga jadi seperti ini.. putar menggunakan kelajuan maksimum.. mesti kembang, pekat dan berwarna putih seperti ini, bila di angkat adunan tak jatuh ke bawah..

kes malas.. terus ayak tepung, baking powder, serbuk koko masuk dlm adunan.. seeloknya ayak bhn2 kering kat bekas lain dulu.. tapi kalau korang pun rasa malas.. buat je cam ni.. ngeh..ngeh..ngeh....

Terus masuk minyak. putar perlahan hingga adunan b'gaul rata dan sebati ye..

adunan yang dah sebati. tuang dalam loyang berukuran 8". boleh la di bakar pada suhu 170'c - haku lebih suka bakar kek span guna suhu ni selama lebih kurang 30 minit api atas bawah.. Ha.. lengkap dah haku bagi ni.. :) kek yang dah siap.. masak je, terus hentak loyang tu, hentak perlahan je.. pas tu terus keluarkan kek dari loyang.. kalau biar dlm loyang nanti keknya kecut mecut... sejukkan atas redai..

korang tengok, adam cucuk kat tengah ngan garfu.. sakitnya jiwaku.... bila dah siap tu, haku biar la atas redai kat atas meja, kekononya pas sejuk leh posing kek yang dah siap.. sekali haku masuk dapo tengok.. kat tengah kek dah t'kopek pas tu ada garfu t'pacak.. tak lain tak bukan.. adam punya kerja.. pas tu buat muka tak b'salah kan.. nasib baik la kek tu nak buat untuk majlis kat kampung.. adam...adam....... nak marah.... rasa gelihati pun ada tgk rupa paras kek tu.. mungkin kat tgh tu ada merekah sket kot.. tu yang dia mkn kat tgh kek je tu.. ngeh..ngeh..ngeh....

9 comments:

Aishah @ UmmiAqil said...

bagus kongsi tips nih...

kite kongsi pengalaman kite yg duk kat tempat sejuk nih...telur kena pukul ngan garfu dlm bekas yg ade air sekitar 40-60 darjah,baru campur ngan bhn lain...kalu dak kek jadik bantat...

|| syazwaniadnan || said...

akk, tq banyak2 kongsi this step by step..
let say, if wani apply cara yg akk buat kt sponge cake utk buat swiss roll, buleh x?
bile tgk balik, mcm serupa je method die. hehe
kalo xboleh, akk bgtaw ye.. =)

sweetlilly said...

SL to aishah
ooo ye ke..tips yang bagus.. tapi kan.. kalau nak tau, akak selalu guna telur yang baru kuar dr peti ais, basuh dulu, pecahkan terus putar.. mmg selalu terlupa nak kuarkan telur tu awal2. tapi alhamdulillah, tak pernah gagal..

SL to wani
wani, kakak ipar akak kalau buat swiss roll mmg dia tak de resipi tetap.. suka ati dia je nak buat.. jadi jwpannya mmg boleh. sebab swiss roll tu mmg kek span yg di gulung.. cuma jgn overbake dan jangan tebal sgt. nanti pecah bila nak gulung.

Mat Gebu said...

SL...aku pun mcm ko jugak...ayak je tepung dalam adunan...tapi kat blog siap tulis "gaul rata dan ayak"..ahaks. cakap tak serupa bikin...weyy kek tu awal2 dah di"tebuk tupai" ek..terpacak kejam mcm tu......hehehehe

ctnik said...

SL,

nulung haku..adakah kek aku sink kt tgh sb aku lupa kuarkn kek dr acuannya pas bkr?or salah beat?aku beat dh smpi ko ajar da..pastu aku tapis tepung n gaul rata,add minyak n gaul rata pun still sink,or i overbake?i bake more than 30min since tak masak tgh,n buh dlm bekas kecik ala small pan gitu.

hani said...

lawak la kek yg dah kena tikam tu..before bc citer SL, dlm hati ckp, wooi ganasnye dia test kek nak tau dah msk ke belum, rupanya dikerjakan anak...good2..mmg tgh nak test buat sponge cake pun.

SiTyAiZa said...

as salam akak... sity nak tanya skit... boleh x kalau kita guna resepi ni then tukar skit sbb nak buat kek sponge selain coklat... sity tgk resepi n kaedah ni mmg senang...

Nur Homemade Recipe's said...

HI, LADIES,DO JOIN MY BLOG...nursha99.blogspot.com thanks

shema nazri said...

kenapa saya buat tak menjadi , time nk putar bagi kebang telur,ovalatte n gula tak jadi,, u pakai telur putih saje ke ?