RSS
sweetlilly kitchen. Powered by Blogger.

PAU KUKUS & PAU GORENG

Posted by : NiNa bAKE hOUSE

pau kukus inti kacang merah.. sedap.. pau goreng.. resipi yang sama.. Pestaim dalam hidup buat pau kukus.. cam tak "konpiden" gitue.. tekak dah memanggil2 nak rasa pau.. tu yang buat tu.. tapi.. ishhh sedap la pau ni.. lembut lak tu... walaupun ku hanya menguli guna tangan je.. resipi kopipes dari MYR.. thanks pada penyumbang resipi.. LayanZzZzz

SUMBER: KAK TON (My Resipi)
Bahan-bahan:
250g (2 1/2 cawan ) tepung pau diayak (pakai tepung gandum pun boleh)
3g (3/4 sudu teh) yis kering
2g (1/2 sudu teh) baking powder
50g (4 sudu makan) gula castor
20g (1 sudu makan) lemak sayuran
2g (1 sudu teh) bread softener
1/2 cawan air suam

Cara membuatnya:
- Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener didalam mangkuk adunan.
- Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
- Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin

***Jika menggunakan Bread Maker, masukkan mengikut turutan, air suam, yis, tepung pau, baking powder, gula castor, bread softener dan lemak sayuran kemudian pilih menu dough dan tekan start
- Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam. *
**Jika menggunakan Bread maker, biarkan doh didalam bread maker selama 10 minit sahaja, tak perlu tunggu sehingga masa tamat (1 1/2 jam)
- Bahagikan doh kepada 10 bahagian - Masukkan inti dan tutup kemas.
- Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi (2" x 2 ") dan susun didalam pengukus.
***untuk inti, bolehlah menggunakan inti apa saja, mengikut kesukaan.
- Rehatkan pau selama 45 minit didalam kukusan.
- Untuk mengukus, didihkan air didalam periuk pengukus.
- Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau tadi. Kukus pau selama 10 minit.

***TIps : Air perlu lah betul2 panas/mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yg lembut dan gebu.

0 comments: