RSS
sweetlilly kitchen. Powered by Blogger.

TAT GULUNG BLUEBERRY

Posted by : Nina Mahdar


Tahun ni sapa yang teringin nak buat tat kalerpul boleh cuba biskut yang satu ini.. Sebenarnya resipi ini juga boleh di gunakan untuk buat tat nenas gulung.. Ni haku bagi idea kat korang.. nak tukar pink kaler pon boleh.. Hijau pon boleh......... biru pon boleh... erk........ kira biskut satu malaysia la nih...


Bahan-bahan:
180gm butter
50gm minyak sapi
80gm gula aising
250gm tepung jagung
50gm susu tepung
1 biji kuning telur
1 sudu kecil blueberry paste
perwarna purple - agak2
Tepung gandum - agak2 sampai jadi doh

Cara membuatnya:
- satukan minyak sapi , butter dan gula.
- gaul guna senduk sampai berkrim.
- masuk kuning telur. masuk paste dan perwarna purple
- masuk tepung jagung + susu tepung
- masuk tepung gandum sedikit demi sedikit hingga jadi doh yang lembut.
- pancit guna guna acuan tart. masuk inti gulung...
- bakar suhu 150'c lebih kurang 20 minit atau sehingga masak

Inti:
- Kalau nak senang beli kat kedai..
- Kalau nak susah... Jem nenas  + blueberry filling dan masak hingga pekat.

0 comments: