RSS
sweetlilly kitchen. Powered by Blogger.

ROTI CANAI

Posted by : NiNa bAKE hOUSE

Ni sebenarnya pic masa saya balik sabah beberapa bulan yang lepas.. Tujuan utama sebab nak belajar menebar roti canai.. Boleh? hehhehee sambil tu buat kelas di sana..

gambar 2068
Ai belajar menebar roti canai kat sini la.. BORNEO CURRY HOUSE RESTAURANT bertempat di 1 BORNEO SHOPPING COMPLEX KOTA KINABALU. i tell uuu kari daging kat sini memang mabelessssssss....

gambar 2056
Owner BCH Rest. Terpaksa edit lebih sikit kat pic ni sebab owner rest ni palling suka bila ada NUR di wajahnya. hehehehhe

gambar 2118
GENERAL MANAGER kat BCH. Kalau akak ni tak de.. memang susah hati la owner kedai.. Harapan Nusa dan Bangsa dia ni... hehhehehe tengok la.. henpon tak pernah lekang dari tangan... banyak bebeno urusan ribu riban... hehehhee

gambar 2061
Chef ke2 BCH. sedap dia masak nasik goreng lalap tau.. (NGERI AKU DENGAR NAMA NASI GORENG NI)korang boleh pesan menu ni kat sabah je.. jadi orang2 kat semenanjung malaysia ni.. dengar nama je la ye.. Ada ke nasik goreng LALAP KAI SINI?

gambar 2060
Kat dalam Dapur. Kemas dan bersih. Hanya tukang masak dan budak basuh pinggan je boleh masuk... (i pun tak berani masuk..)

gambar 2059
Kasi glemer la budak ni... staff BCH (borneo curry house)

dan bermula la aksi menebar roti canai.. masa nak menebar ni ai jemput kwn2 i datang BCH ni sebab ye la kalau dah buat sapa nak makan kan? jadi diorang adalah mangsa keganasan roti canai.. nasib baik tak sakit perottt.. tapi i tengok kelat jugak ler muka diorang masa nak habiskan roti yg saya buat.. hahahahha

gambar 2111
Doh dah siap.. sebelum menebar posing dulu. yang kat sebelah ni anak kepada owner kedai..

gambar 2113
hehehhee.. ni aksi menebar gaya cubit-cubitan....

gambar 2112
Anak tokey ni.. boleh la...... terer sikit daripada aku... Mmmmmmiahahahahhhaa

gambar 2115
Hiahhhh..... punya la terer sampai kat hujung dah roti tu... apasal la meja dia ni tak lebar...

gambar 2114
Ha amik ko.. Gaya melipat dan membating.. macam nak patah 2 pinggang aku.. hahahhaha.. Anak Tokey ni pakat gelakkan ai lagi tau... tapi kalau tengok roti yang dia buat.. hurmmm boleh la... kan ai cakap dia ni champion sikit je dari aku...

gambar 2117
Tengok siap boleh buat roti telur lagi tau.. jangan risau.. telur2 kat sini sumer dah basuh sebelum di jadikan roti telo.... basuh pakai sepan lagi tau.. hehhe

gambar 2121
Tetiba mamat ni datang kan.. tunjuk cara yang betol..... Tapi aku tengok roti aku lagi lawa dari roti yang dia buat... apa daaa... Oh.. lupa nak perkenalkan.. dia ni pun Anak Tokey.. adik beradik la ngan penebar roti kat sebelah i tu..

dah buat dalam beberapa bijik tu akhirnya saya pun mendapat teknik yang betol.. tapi idor ler terus pro.. kena banyak berlatih lagi.. penat rupanya menebar roti canai ni.. (jadi baru aku paham perasaan mamak yang tebar roti kat kedai mamak tu.. ) patuttt arr peluh mamak boleh jatuh kat roti.. hahahahhaa tak de arrr gurau je....

jadi warga KK sabah kalau nak merasa Roti canai buatan (bukan anak tokey ye) dan kari daging yang TIP TOP boleh la datang ke BORNEO CURRY HOUSE di 1 borneo KK.

2 comments:

kak ina kl said...

selamat hari raya sl..wah nak buka kedai jual roti canai pulak ker?

mrs_nazir said...

nasi lalap..?hehe...pnah try masa cuti2 di KK dlu... =)