RSS
sweetlilly kitchen. Powered by Blogger.

MUSHROOM SOUP

Posted by : NiNa bAKE hOUSE

Bermushroom pulakkk dah.... ni menu2 malas masak sebenarnya.. beli Baguette kat tesco lepas tu cicah ngan sup cendawan panas....  yummeyyyyyyyy....



Dah tak de nak bergarlic-garlic dah.. sapu butter bakar kejap... siap..

MUSHROOM SOUP

Bahan-bahan:
400ml susu segar / uht
200ml air
2 ketul kiub pati ayam Knorr
3 sudu makan tepung jagung
1/2 sudu makan butter
1/2 sudu makan lada hitam
Daun parsley/oreagano
serbuk perasa sikit
Cendawan Butang - beli dlm tin cincang2 halus

Cara Membuatnya:
- Satukan susu segar dan air kedalam periuk. Bukak api dan renehkan sekejap.
- Masuk kiub pati ayam. senang masa nak masukkan terus hancurkan kiub pati ayam tu.
- Kacau..kacau..kacau.. agak2 dah sebati.. terus mask bahan2 lain. biarkan mendidih kejap.
- Campur sedikit air kedalam tepung jagung.masuk dlm sup. kacau2 sebentar sehingga adunan pekat.
- Agak2 dah ok kepekatan.. tutup api.. angkat....
- Tabur dengan daun parsley kering dan boleh la di hidangkan dengan roti kesukaan anda..

3 comments:

Nur Atiqah said...

wow akak just discovered your blog.what a nice blog you have. nampak macam sedap je mushroom soup tu..mudah aje rupanya..thanks share!

zuliana gojesmami said...

thanks sharing. esok cuti nak try la.

Sheila Mutalib said...

mcm sedap je tgk mushroom soup tu.. kene simpan resepi ni.. boleh try bile2 nanti..